Inschrijven kan nu – met korting – voor de jubileum classics!

Op Tweede Pinksterdag rijden we onze vijftiende IJsselvallei Classics. Een jubileumversie, na de Hanzetocht vorig jaar, waar naast oldtimers ook elektrische auto’s weer welkom zijn. Het wordt uiteraard een mooie route, deze keer naar het Oosten.

Tot 20 maart is er een aantrekkelijke korting. Reserveer dus snel al je mee wilt rijden. Ook deze keer weer voor mooie goede doelen. Je leest er hier en op de volgende pagina’s meer over!

De waarde van een zwemdiploma

IJsselvallei President Kim Janssens en sponsor Sue Ling Wong mochten vandaag een cheque uitreiken voor een bijdrage van 750 euro aan coördinator Fura Grol van ISK. De Internationale Schakelklas zal niet bij iedereen bekend zijn. Het is een vorm van onderwijs die bedoeld is om een brug te slaan tussen twee verschillende onderwijssystemen. In de jaren 80 in Nederland ingevoerd om kinderen die uit een andere cultuur komen en voor wie Nederlands een vreemde taal is voor te bereiden op het reguliere onderwijs.  

Ook Deventer kent een ISK, gekoppeld aan het Stormink. De leerlingen zitten twee jaar op deze school waarna ze doorstromen op drie niveaus. Op dit moment zijn het 320 kinderen tussen de twaalf en achttien jaar verdeeld over 21 klassen: dertien aan de Zwaluwenburg en acht op het Stormink.

Het zijn kinderen met verschillende achtergrond: bijvoorbeeld uit gezinnen van Poolse of Bulgaarse arbeidsmigranten die in een woning in Deventer e.o. wonen, Oekraïense kinderen die met hun moeder gevlucht zijn, maar ook honderd alleenstaande kinderen die via een lange weg naar Nederland zijn gevlucht en nog op het AZC wonen.

Voor dit bedrag kan Fura attributen kopen die de leerlingen nodig hebben voor hun zwemlessen. Waaronder waterschoentjes en boerkini’s. Zodat ook zij straks vol trots hun eerste Nederlandse diploma’s in ontvangst kunnen nemen en niet meer bang hoeven te zijn voor de gevaren rond niet kunnen zwemmen in waterrijk Nederland. Zie ook dit artikel.

Opnieuw steun voor ‘t Lantaarntje

Het was een mooie dag bij orthopedagogisch dagcentrum ‘t Lantaarntje.

Tussen de buien door konden een aantal kinderen, medewerkers en cliëntenraad naar buiten om de doeken te onthullen met foto’s van de attributen die binnenkort aangeschaft kunnen worden. Dankzij de bijdrage die Lions IJsselvallei het afgelopen jaar met diverse acties bij elkaar bracht en door Lions Nederland aangevuld werd tot zesduizend euro. Sponsor Frank Hulscher en president Kim Janssens reikten de cheque uit aan teamleider Linda Haasjes.

Voor de meervoudig gehandicapte kinderen in een rolstoel waren er weinig speelobjecten en daar wordt nu verandering in aangebracht.

Op het centrale plein worden de oude houten spullen die inmiddels vergaan zijn, vervangen door kleurige speel- en beleefobjecten die de zintuigen prikkelen. Een voelwand met zachte en harde materialen en klankbuizen en drumsets die o.a. het gehoor prikkelen. Ook wordt er aandacht besteed aan het ruiken en proeven door een kruideneiland aan te leggen.

‘t Lantaarntje is door onze club al vaker gesteund: zo werd er in de snoezelruimte een sterretjesplafond aangebracht, konden we een duofiets geven en in 2022 een speeltoestel voor de jongste kinderen op het speelplein aan de achterzijde. Daarmee aangevend dat er ook langdurige relaties zijn met goede do­­­elen.

Handen uit de mouwen bij Bosnodig

Dinsdag 16 januari 2024: bijna overal in Nederland ligt een dik pak sneeuw, maar bij Bosnodig in Voorst ligt een dun laagje. Gelukkig maar, want er is een schoolklas aanwezig van het Veluws college in Twello om nieuwe bomen te planten in het voedselbos. Met hun docenten gaan ze o.a. lijsterbes, appelboom en perzikbomen planten en leren ze welke diertjes er in het plantgat leven. Ook dat een perzikboom straks in de zomer beter gedijt in een warmere strook achter een aardenwal. Een verslaggever van TV Gelderland is aanwezig om verslag te doen voor het 5 uur nieuws.

Van Lionsclub IJsselvallei zijn Hens en Roely aanwezig om de cheque uit te reiken van 2.500 euro die met fundraisingacties in het afgelopen jaar is opgehaald. Het obligate handenschudplaatje blijft achterwege want er moet gewerkt worden. Niet vergeten om de kruiwagen verse schapenwol mee te nemen! Een beetje wol bij de nieuwe boompjes voorkomt dat reeën er aan gaan knabbelen.

Pubquiz blijft een trekker

Ook afgelopen zondag 14 januari werd er weer hard gepiekerd over de antwoorden van alweer de 7e pubquiz. Originele categorieën door de commissie zelf met cafébaas Maarten bedacht. Bedenk bijvoorbeeld maar eens welke van de 26 soorten dichtvormen bij een bepaald gedicht hoorde. Als je al eens had gehoord van een spleen-, zwenk-, dan wel stiftgedicht…

Een serieuze zaak dus, maar gelukkig werd er ook weer veel gelachen en waren er ook gemakkelijke vragen. En natuurlijk allemaal weer voor een goed doel: deze keer voor de schooltuinen bij de Ulebelt.

Quizmaster Michel leidde alles weer in goede banen en kon uiteindelijk de prijs uitreiken aan team ‘Bitterbal’. In Oktober weer een nieuwe quiz. Tijd genoeg dus om je voor te bereiden!

Twee topdagen bij de wensboom ’23

Of het nu aan het milde weer lag? Feit is dat het dit weekend op zaterdag 16 en zondag 17 december ongelooflijk druk was in de stad. Lange rijen voor het Dickensfestijn en ook bij onze wensboom! Want voor het eerst konden de bezoekers een foto meenemen uit de photobooth die bij de boom stond. Velen maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om op de foto te gaan met de kerstman! Daarnaast konden uiteraard ook weer wenskaarten in de boom worden gehangen. En op zondag konden die weer helemaal boven in de boom bevestigd worden door de brandweer. Veel wenskaarten bevatten ook dit jaar teksten over vrede. Kinderen konden door een druk op de knop de grote ballen laten schijnen. Kortom: het was een drukte van belang die resulteerde in een prachtige opbrengst voor onze goede doelen!
Een daarvan is het Hospice Deventer, waarvan vrijwilligers ook aanwezig waren om te vertellen over dit nieuwe initiatief.

Alle gulle gevers: hartelijk dank, evenals de partners en sponsoren:  gemeente Deventer, Binnenstadsmanagement, Horeca Grote Kerkhof, Vrolijke Gasten, Multilight, en PCSD.

Vrijwilligers Vangnet bedankt!

Wij mochten in december een cheque overhandigen aan Stichting Vangnet in Deventer. En deze keer letterlijk aan de vrijwilligers van Vangnet zelf. Zij kunnen binnenkort samen een keer eten voor het het bedrag dat wij hen konden uitreiken. Want zonder deze bevlogen mensen kan Vangnet niet het werk voortzetten wat ze nu doen. Ondanks alle officiële regelingen die er zijn is het werk van Vangnet harder nodig dan ooit.
En nog steeds worden er mensen gezocht die een rol willen vervullen. Iets voor jou?

Op de foto voor het pand van Vangnet een groep vrijwilligers met Zuzana Valinova, drijvende kracht achter Vanget en Sylvia Swennen van Lions IJsselvallei, sponsor van dit goede doel. Voor het werk van Vangnet: https://www.stichtingvangnet.com/

Twee vliegen in één klap

Op het Grote Kerkhof kunt u op 16 en 17 december wenskaarten kopen om in de boom te hangen. Ook extra grote: voor de grote wensboom die daar staat of in uw eigen boom thuis, of om cadeau te geven. U koopt ze voor een tientje en steunt daarmee het goede doel, o.a. het nieuwe Deventer Hospice. Deze XL kaarten zijn er in negen verschillende versies, allemaal met Deventer kerstafbeeldingen!

Het formaat is 15×20 cm. De kaart heeft ruimte om een wens op te schrijven. Talen: Nl, Du, Eng, Fr, Turks, Oekraïens.

De wensboom komt er weer aan!

Deventer tooit zich weer in wintersferen. De kerstverlichting gaat weer aan en de pleinen zijn op hun mooist. Ook dit jaar staan wij weer met de wensboom op het Grote Kerkhof. Lees er alles over op deze pagina! En kom vooral straks naar ons toe.

Wat doen Lions zoal…

Lions willen als vrijwilligers hun steentje bijdragen om te helpen. Met het financieel en/of met handjes ondersteunen van goede doelen.
Maar: zijn er nog meer redenen om lid te worden van een serviceclub? Wij vinden van wel! Onze club telt mannen en vrouwen van verschillende leeftijd en achtergrond die vriendschappelijk met elkaar omgaan. Naast de deelname aan activiteitencommissies hebben we twee avonden per maand dat we elkaar kunnen ontmoeten. De eerste avond eten we samen en overleggen we over de dingen die op de agenda staan als activiteiten, de andere is een ‘programma avond’. Die avonden zijn elke keer verschillend maar bijna altijd leerzaam en inspirerend!

In oktober 2023 bijvoorbeeld een avond in het teken van het nieuwe boek van Peter Paul Hattinga Verschure: ‘Optische verschijnselen in Nederland’. Of zoals hij het zegt, ‘de special effects van het weer’. Onlangs was hij daarover nog te horen in het programma Vroege Vogels. (Klik op de link om het te beluisteren.)
Geen droge lezing; met veel beeldmateriaal en proefjes op het podium wist hij ons allemaal duidelijk te maken dat we vaker omhoog moeten kijken om meer optische wonderen te zien dan alleen de regenboog.