Bijdrage voor Stedelijk Orkest Lebuinus

Op 28 mei konden we een cheque van 1300 euro uitreiken tijdens de repetities van ‘Wind in de Wilgen’.

Bij dit familieconcert waren alle kinderen de artiest en alle (groot)ouders het publiek. Guus vertelde het verhaal over Mol, Rat en Meneer Pad (uit het kinderboek Wind in de Wilgen). De kinderen konden thuis en in de klas alle liedjes en een dansje oefenen. Samen zongen ze tijdens het concert een hartverwarmend verhaal over avontuur en vriendschap.

Een fantastisch project van Stedelijk Orkest Lebuinus met een groot kinderkoor en zanger/verteller Guus Boswinkel. (Guus heeft z’n roots bij de Deventer Jeugdmusical die wij ook al een paar keer een cheque uitreikten.)
Op zondag 2 juni vond de grote finale plaats in Diepenveen met maar liefst 550 bezoekers.

Stepchallenge 10 juni

Lions helpen. In dit geval ook letterlijk want de Lions helpen ieder jaar mee met het evenement Special Olympics dat georganiseerd wordt voor gehandicapte sporters met een verstandelijke beperking. Dit jaar in Breda. U leest er meer over op deze pagina.

Maar ú kunt ook helpen: door een stepper te sponsoren. Deze keer is het een samenwerking tussen de drie Deventer Lionsclubs, waarvan leden gaan steppen van de Brink in Bathmen naar de uiterwaarden van Deventer. Moedig ze aan om een mooi bedrag in te zamelen voor de Deventer Sportploeg.

Het sponsorformulier vindt u hier.

Film en wijnproeven op 18 juni

Er staat er weer een mooie avond op de agenda in Mimik. De combi film met als thema wijn en daarna zelf wijnproeven is een goede combi gebleken.
Op 18 juni a.s. vertoont Mimik de film Blind Ambition, een prachtig document over een viertal mannen dat van totaal geen benul van wijn tot topsommeliers zal uitgroeien.

Na de voorstelling is wijnhuis Deventer present met een aantal mooie wijnen voor een proeverij.
Wacht niet te lang met het boeken van tickets want de belangstelling kon wel weer eens groot zijn… Hieronder de link naar de tickets via de website.

https://www.mimik.nl/agenda/benefiet-lions-club

Records bij 15e classics

Het was een tocht om te onthouden: een record aantal deelnemers en dito opbrengst.
Maar liefst 89 equipes deden er mee die op de Brink terecht veel bekijks trokken. Door het prachtige Pinksterweer en een verrassende route konden we veel tevreden en blije gezichten constateren. We kunnen 8500 euro toevoegen aan onze goede doelenpot. Waarvoor we sponsoren en deelnemers hartelijk danken! Lees meer op de pagina terugblik van onze website met o.a. een link naar de foto’s.

UITVERKOCHT!

Het was eigenlijk wel te verwachten: de 15e versie van de classics wordt een bijzondere: een jubileum tocht. Een mooie tocht op 20 mei richting de Achterhoek. En al op 16 april kunnen we melden dat alle beschikbare tickets verkocht zijn!

Het thema 15, met als speciale gasten Saabs van alle leeftijden heeft gewerkt. Van de 89 deelnemers rijden er maar liefst 30 Saabs mee.
Dat betekent dat er veel te zien is op Tweede Pinksterdag 20 mei op de Brink!. Kom ook vooral kijken en de auto’s uitzwaaien. En genieten van aanvullende activiteiten.
Wie nog mee had willen doen: schrijf voor de zekerheid in voor de wachtlijst: stuur een mailtje aan classics@lionsijsselvallei.nl.

Goed nieuws voor de Deventer schooltuintjes

15 maart: NL doet dag. Met andere vrijwilligers waren ook leden van Lions IJsselvallei actief op de Ulebelt. Samen zetten ze ruim 150 tuintjes uit!
De Stichting Schooltuinen Deventer maakt daar gebruik van een perceel grond zodat leerlingen van de basisschool kunnen zaaien, kweken én oogsten. Het blijft erg belangrijk dat kinderen zélf kunnen ervaren dat groenten niet in een fabriek worden gemaakt…

Aan het einde van de dag werd aan de stichting ook nog een cheque van € 800,- uitgereikt door onze president Kim Janssens en sponsor Peter Lammers. Dit bedrag zal de stichting helpen bij voortzetting van het onderwijsprogramma. Een mooie combinatie van wat onze Lionsclub belangrijk vindt: niet alleen steunen met geld, maar ook met praktische hulp door de handen uit de mouwen te stekken.

Inschrijven kan nu – met korting – voor de jubileum classics!

Op Tweede Pinksterdag rijden we onze vijftiende IJsselvallei Classics. Een jubileumversie, na de Hanzetocht vorig jaar, waar naast oldtimers ook elektrische auto’s weer welkom zijn. Het wordt uiteraard een mooie route, deze keer naar het Oosten.

Tot 20 maart is er een aantrekkelijke korting. Reserveer dus snel al je mee wilt rijden. Ook deze keer weer voor mooie goede doelen. Je leest er hier en op de volgende pagina’s meer over!

De waarde van een zwemdiploma

IJsselvallei President Kim Janssens en sponsor Sue Ling Wong mochten vandaag een cheque uitreiken voor een bijdrage van 750 euro aan coördinator Fura Grol van ISK. De Internationale Schakelklas zal niet bij iedereen bekend zijn. Het is een vorm van onderwijs die bedoeld is om een brug te slaan tussen twee verschillende onderwijssystemen. In de jaren 80 in Nederland ingevoerd om kinderen die uit een andere cultuur komen en voor wie Nederlands een vreemde taal is voor te bereiden op het reguliere onderwijs.  

Ook Deventer kent een ISK, gekoppeld aan het Stormink. De leerlingen zitten twee jaar op deze school waarna ze doorstromen op drie niveaus. Op dit moment zijn het 320 kinderen tussen de twaalf en achttien jaar verdeeld over 21 klassen: dertien aan de Zwaluwenburg en acht op het Stormink.

Het zijn kinderen met verschillende achtergrond: bijvoorbeeld uit gezinnen van Poolse of Bulgaarse arbeidsmigranten die in een woning in Deventer e.o. wonen, Oekraïense kinderen die met hun moeder gevlucht zijn, maar ook honderd alleenstaande kinderen die via een lange weg naar Nederland zijn gevlucht en nog op het AZC wonen.

Voor dit bedrag kan Fura attributen kopen die de leerlingen nodig hebben voor hun zwemlessen. Waaronder waterschoentjes en boerkini’s. Zodat ook zij straks vol trots hun eerste Nederlandse diploma’s in ontvangst kunnen nemen en niet meer bang hoeven te zijn voor de gevaren rond niet kunnen zwemmen in waterrijk Nederland. Zie ook dit artikel.

Opnieuw steun voor ‘t Lantaarntje

Het was een mooie dag bij orthopedagogisch dagcentrum ‘t Lantaarntje.

Tussen de buien door konden een aantal kinderen, medewerkers en cliëntenraad naar buiten om de doeken te onthullen met foto’s van de attributen die binnenkort aangeschaft kunnen worden. Dankzij de bijdrage die Lions IJsselvallei het afgelopen jaar met diverse acties bij elkaar bracht en door Lions Nederland aangevuld werd tot zesduizend euro. Sponsor Frank Hulscher en president Kim Janssens reikten de cheque uit aan teamleider Linda Haasjes.

Voor de meervoudig gehandicapte kinderen in een rolstoel waren er weinig speelobjecten en daar wordt nu verandering in aangebracht.

Op het centrale plein worden de oude houten spullen die inmiddels vergaan zijn, vervangen door kleurige speel- en beleefobjecten die de zintuigen prikkelen. Een voelwand met zachte en harde materialen en klankbuizen en drumsets die o.a. het gehoor prikkelen. Ook wordt er aandacht besteed aan het ruiken en proeven door een kruideneiland aan te leggen.

‘t Lantaarntje is door onze club al vaker gesteund: zo werd er in de snoezelruimte een sterretjesplafond aangebracht, konden we een duofiets geven en in 2022 een speeltoestel voor de jongste kinderen op het speelplein aan de achterzijde. Daarmee aangevend dat er ook langdurige relaties zijn met goede do­­­elen.

Handen uit de mouwen bij Bosnodig

Dinsdag 16 januari 2024: bijna overal in Nederland ligt een dik pak sneeuw, maar bij Bosnodig in Voorst ligt een dun laagje. Gelukkig maar, want er is een schoolklas aanwezig van het Veluws college in Twello om nieuwe bomen te planten in het voedselbos. Met hun docenten gaan ze o.a. lijsterbes, appelboom en perzikbomen planten en leren ze welke diertjes er in het plantgat leven. Ook dat een perzikboom straks in de zomer beter gedijt in een warmere strook achter een aardenwal. Een verslaggever van TV Gelderland is aanwezig om verslag te doen voor het 5 uur nieuws.

Van Lionsclub IJsselvallei zijn Hens en Roely aanwezig om de cheque uit te reiken van 2.500 euro die met fundraisingacties in het afgelopen jaar is opgehaald. Het obligate handenschudplaatje blijft achterwege want er moet gewerkt worden. Niet vergeten om de kruiwagen verse schapenwol mee te nemen! Een beetje wol bij de nieuwe boompjes voorkomt dat reeën er aan gaan knabbelen.