De waarde van een zwemdiploma

IJsselvallei President Kim Janssens en sponsor Sue Ling Wong mochten vandaag een cheque uitreiken voor een bijdrage van 750 euro aan coördinator Fura Grol van ISK. De Internationale Schakelklas zal niet bij iedereen bekend zijn. Het is een vorm van onderwijs die bedoeld is om een brug te slaan tussen twee verschillende onderwijssystemen. In de jaren 80 in Nederland ingevoerd om kinderen die uit een andere cultuur komen en voor wie Nederlands een vreemde taal is voor te bereiden op het reguliere onderwijs.  

Ook Deventer kent een ISK, gekoppeld aan het Stormink. De leerlingen zitten twee jaar op deze school waarna ze doorstromen op drie niveaus. Op dit moment zijn het 320 kinderen tussen de twaalf en achttien jaar verdeeld over 21 klassen: dertien aan de Zwaluwenburg en acht op het Stormink.

Het zijn kinderen met verschillende achtergrond: bijvoorbeeld uit gezinnen van Poolse of Bulgaarse arbeidsmigranten die in een woning in Deventer e.o. wonen, Oekraïense kinderen die met hun moeder gevlucht zijn, maar ook honderd alleenstaande kinderen die via een lange weg naar Nederland zijn gevlucht en nog op het AZC wonen.

Voor dit bedrag kan Fura attributen kopen die de leerlingen nodig hebben voor hun zwemlessen. Waaronder waterschoentjes en boerkini’s. Zodat ook zij straks vol trots hun eerste Nederlandse diploma’s in ontvangst kunnen nemen en niet meer bang hoeven te zijn voor de gevaren rond niet kunnen zwemmen in waterrijk Nederland. Zie ook dit artikel.